Δήμητρα Καλλινίκου - Ερευνήτρια Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας και Λαογραφίας

Αρχαιολογικά ευρήματα που για χρόνια παρέμενε μυστήριο ποια ήταν η πραγματική τους χρήση, όπως ο Υπολογιστής του Παλαιοκάστρου (14ος - 19ος αιώνας π.Χ) ή ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (1ος αιώνας π.Χ.), σήμερα ξέρουμε ότι ήταν ακριβέστατα αστρονομικά όργανα που υπολόγιζαν τις κινήσεις και τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης, τις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Αυτά τα ευρήματα συναρπάζουν τους επιστήμονες καθώς παρατηρούνται αστρονομικές γνώσεις σε εποχές που δεν φανταζόμασταν ότι υπήρχαν και φανερώνουν την ανάγκη του ανθρώπου να κατανοήσει το Σύμπαν και τα άστρα που έβλεπε.

Η προέλευση της ζωής παραμένει ένα επιστημονικό πάζλ που ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί, ενώ οι επιστήμες της Βιοχημείας, της Γεωλογίας και της Αστροβιολογίας προσπαθούν να φωτίσουν το μυστήριο.

Το σκοτάδι προκαλούσε πάντοτε φόβο στους ανθρώπους. Το μαύρο του χρώμα ταυτίστηκε με την άβυσσο, το άγνωστο, το κακό και τον θάνατο. Μαύρα πλάσματα ξεπηδούσαν στον κόσμο μας είτε στο σκοτάδι είτε και στο φως της ημέρας. Το μαύρο ως παρουσία είχε διαφορετικές εκδηλώσεις, μαύρα σκυλιά, μαύροι τράγοι, μαυροντυμένοι άντρες, Αράπηδες προστάτες θησαυρών, δαίμονες, ο Χάρος, μαυροντυμένες γυναίκες, μάγοι και μάγισσες. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν ή μήπως όχι;

Το Winchester Mystery House βρίσκεται στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια και ανήκει στον κατάλογο μνημείων ιστορικής κληρονομιάς των ΗΠΑ λόγω της ξεχωριστής του αρχιτεκτονικής. Ιδιοκτήτρια του ήταν η Sarah Lockwood Pardee Winchester ενώ από τον θάνατο της και έπειτα το κτίριο λειτουργεί ως μουσείο. Η έπαυλις Winchester έχει την φήμη στοιχειωμένου σπιτιού όπου πληθώρα παραφυσικών φαινομένων είχαν αναφερθεί από το προσωπικό της Sarah αλλά και από τους εκατομμύρια επισκέπτες του σημερινού μουσείου.